Szentes
6600 Attila u. 3.
fax: 63/510-520
telefon: 63-510-624 Demeter Margit
telefon: 63/510-510
fax: 63/510-640
e-mail: demeter@hungerit.hu
telefon: 63-510-600 Zernig Frigyes
e-mail: hungerit@hungerit.hu
telefon: 63 510 651
Szentes
6600 Ady Endre u.3.
telefon: 63 317 347
Jászárokszállás
5123 Piac tér 1.
telefon: 57 431 150
Csongrád
6640 Hunyadi tér 15.
telefon: 63 481 132
Kecskemét
6000 Cegéldi út 11.
telefon: 76 510 558
Szentes
6600 Szarvasi út 1.
telefon: 63 510 625/Diszkont Áruház
Weboldal: http://www.hungerit.hu
Cégleírás:
Magyarországon a baromfi tartása és nevelése mindig nagy népszeruségnek örvendett. Baromfitartással és -kereskedelemmel kapcsolatos dokumentumok csak a 19. század közepétol kezdve maradtak ránk. Csongrád megye a kialakulófélben lévo baromfiipar egyik bázisa volt. Az elso dokumentált baromfikereskedo Szentesen a nagyhíru bécsi Hungerleider családból származó Hungerleider Móricz volt, aki 1880-tól kezdve - kihasználva családja rokoni kapcsolatait - sikerrel végezte bel- és külkereskedelmi baromfi- illetve tojáskereskedelmét. Ismeretes, hogy a 19. századi baromfikereskedo tevékenységi körébe - a 20. század közepéig - beletartozott a gyümölcs és a lott vad is.Az I. világháború után Preisz Zsigmond telepedett le Szentesen, és o lett a város és környékének legnagyobb felvásárlója. 1921-ben azonban már nem tudott megbirkózni a hatalmas árumennyiséggel, és a jó befektetési lehetoséget kihasználva a nagy múltú szabadkai Hartman & Conen vállalat segítségét kérte. Hartmanék négy évtizedes tapasztalata, piacismerete és kapcsolatai, illetve Preisz Zsigmond hatalmas árualapja kedvezo kilátásokat biztosítottak az új cég alapításakor. A cégalapítás körüli tárgyalások és az engedélyezési eljárás elhúzódása miatt az iparengedélyt 1922. április 27-én adta ki a városi tanács az Élelmiszerkiviteli Részvénytársaságnak.Az új telep - mai helyén - a vasútvonal mellett kezdett el épülni. A telep fejlodését és a feldolgozott áru mennyiségének növekedését mutatja, hogy az 1922. évben a munkások létszáma még csak 100 fo, egy év múlva már 300-350 embert lát el munkával az új gyár. A magyar baromfiipar a két világháború között az ország egyik legjelentosebb iparává notte ki magát, jól és pontosan dolgozó üzemeink kiváló áruval látták el a nyugat-európai piacot. A felszabadulás után újraéledt a baromfiipar Szentesen.Az 1945 utáni viharos évek üzemünket is megviselték, 1947-ben a Magyar Országos Szövetkezeti Központ, majd az államosítással 1948. október 1-tol a Baromfiértékesíto Nemzeti Vállalat irányítása alá került, Szentesi Baromfifeldolgozó Vállalat néven. Igazi változás és fellendülés az iparban azonban csak 1956 után indult, amikor az ország vezetése felismerve a korábbi évek hibáit, a nehéziparon kívül más szektoroknak is juttatott jelentos állami támogatást.Az 1970-80-as években megháromszorozódott a feldolgozott áru mennyisége, az akkori technikai felkészültség mellett feldolgozása már nehezen volt biztonsággal megoldható. Új beruházások indultak a vállalatnál. Az 1984-ben üzembe állított továbbfeldolgozó gyáregység Magyarországon addig nem használt technikákat alkalmazott. Vágó-, daráló-, pácoló-, érlelo-, füstölo- és fozoberendezések kezdték el gyártani a virsli, párizsi, sonka és szalámi jellegu termékeket. A készítmények sikerességét jelzi, hogy korukat megelozo minoségüknek és máig érvényes ízviláguknak köszönhetoen több termék változtatás nélkül a mai napig megállja helyét a piacon. A szakma több ízben elismerte továbbfeldolgozott termékeink minoségét, hiszen a Delko sonka különbözo ízesített változatai, valamint a libamájpástétomaink több neves hazai és külföldi kiállításon nyertek vásár- és sikerdíjakat. A Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegy megszerzése egyértelmuen tájékoztatja vásárlóinkat, hogy készítményeink magas technológiai szinten, az élelmiszereloállítás szabályainak maximális betartásával készülnek. A rendszerváltás után, mint a legtöbb magyarországi vállalat, a szentesi baromfifeldolgozó is nehéz gazdasági helyzetbe került. 1990. december 1-jén a továbbfeldolgozó üzemrész kivált, és Hungerit Kft. néven kezdett el muködni magyar, olasz és német tulajdonosokkal. Ettol kezdve a kft. a magyar továbbfeldolgozó piac legjelentosebb tényezojévé vált. 1993 decemberében az akkor már felszámolás alatt álló Szentesi Baromfifeldolgozó Rt-bol alakult meg a GOLD M Kft., amely a baromfifeldolgozás folytatását tuzte ki céljául.A fejlesztések közül azonban ki kell emelnünk egy ipartörténetileg is jelentos eseményt. 1990-ben elsoként Magyarországon, Szentesen állították üzembe azt a Stein gyártmányú gépsort, amely készresütött panírozott baromfitermékeket tudott eloállítani. A kapacitások bovítésének érdekében 1994-ben új üzemrész, a HUNGERIT PLUS állt munkába 800 kg órántkénti teljesítménnyel. A panírozott termékeket, ha lehet, még a továbbfeldolgozott termékeket is túlszárnyaló sikerrel fogadták a vevok. A panírozott, készresütött termékek a legnagyobb hazai megmérettetéseken számtalan szakmai és közönségdíjat nyertek el. 1997. február 17-én a Hungerit Kft., a Hungerit Plus Kft. és a GOLD M Kft. tulajdonosai határozatot hoztak a három cég egyesülésérol, így 1997. július 1-jén társasági formát váltottak, és a cég részvénytársasággá alakult.Napjainkban is a kiváló minoségu termékek eloállításának érdekében a HUNGERIT Zrt. folyamatos beruházásokat és fejlesztéseket végez. A feldolgozó vonalak klimatizálásával, átalakításával, a libadaraboló technológiai felújításával könnyebbé, hatékonyabbá, korszerubbé vált a termelés. 2001. év nagy beruházása révén a III. Panírozó Üzem is felépült. 2003-ban kiírt SAPARD pályázatok által megvalósíthatóvá vált 2005-re az átjáró-folyosó és térlefedés létesítése, a csomagoló és fozo-füstölo gépek beszerzése, valamint a szennyvíz és ivóvíz-csatorna kiépítése.Az említett beruházások, fejlesztések biztos hátteret nyújtanak, hogy cégünk minden szinten eleget tegyen a fogyasztói igényeknek és minoségbiztosítási elvárásoknak.
Kulcsszavak: baromfiipar , baromfipárizsi , baromfivirsli , baromfivirslivel töltött palacsinta , bébipulyka , bontott csirke , csipős grillezett csirkeszárny , csirkehús , csirkemáj , csirkemell , csirkemellfilé , csirkeszárny , egész csirke , egészséges életmód , egészséges táplálkozás , élelmiszer , élelmiszeripar , elsődlegesen feldolgozott termék , fagyasztott baromfi , fagyasztott csirke , félszáraz pulykakolbász , felvágott , fokhagymás grillezett csirkecomb , fokhagymás grillezett csirkeszárny , fűszeres pulykamájas , grillezett csirke , grillezett csirkecomb , grillezett termék , gyorsfagyasztott termék , HUNGERIT , hús , hús, húsfeldolgozási termék , húsfeldolgozás , húsipar , kacsamájas , kétszersütött grillezett termék , kétszersütött panírozott termék , magyar termék , mirelit áru , pácolt pulykamell , panírozott termék , paprikás pulykamell , pecsenyekacsa , portóis libamájpástétom , pulykacomb , pulykacombsonka , pulykamell , pulykamellsonka , sajtos baromfipárizsi , sajttal töltött palacsinta , sajttal, sonkával, gombával töltött palacsinta , szárazáru , szárnyas baromfi felvágott , tatár paprikás pulykakolbász , tavaszi felvágott , tokaji aszús libamájpástétom , továbbfeldolgozott termék , vákuumcsomagolt felvágott , VALDOR , virsli